Eko kviz dogodek

Pomurski ekološki center je izdal priročnika za učitelje z naslovom “Raziskovanje okolja Evrope”, za Nacionalni projekt Eko šola kot način življenja pa so izdali tudi interaktivni izobraževalni CD ROM “Raziskovanje okolja Evrope”, oboje je služilo tekmovalcem kot osnovni učni vir. Zaradi obsežnosti gradiva so se pri izpeljavi Eko kviza odločili za prvi tematski sklop: Vode in reke.

Po izvedbi prvega in drugega kroga šolskih tekmovanj, v katerih je sodelovalo 50 Eko šol iz vse Slovenije s 747 sodelujočimi učenci, so koordinatorji Eko šol glede na največje doseženo število točk izbrali šolske prvake, ki so se pomerili na finalnem tekmovanju Eko kviza v torek, 23. aprila na OŠ II Murska Sobota.

Zmagal je Bor Pleteršek, učenec OŠ Vič, drugo mesto pa sta si delila Martin Kavšček z OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu in Danaja Žolger z OŠ Franceta Prešerna Maribor.

Vsi tekmovalci državnega tekmovanja iz znanja “Raziskovanje okolja Evrope” so prejeli priznanje Eko šole in Pomurskega ekološkega centra za uvrstitev na državno tekmovanje, prvi trije uvrščeni pa so prejeli posebna mednarodna priznanja European Eco.Schools za dosežene izjemne uspehe in praktične nagrade.

Ob razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad je bil organiziran tudi kratek kulturni program ter organiziran odhod v Pokrajinski muzej Murska Sobota in ogled mesta Murska Sobota.

Projekt Eko kviz sta poleg Urada vlade za informiranje podprla Saubermacher&Komunala Murska Sobota in Regionalni center ZOTKS s sedežem v Murski Soboti.

Eko kviz je bil namenjen 1250 mladim raziskovalcem, učencem višje stopnje osnovnih šol (5., 6., 7., 8. in 9. razred) in članom Eko krožkov na šolah. Pri projektu je sodelovalo 747 učencev, ki so tekmovali na šolskih tekmovanjih, od teh je 49 učencev doseglo naziv šolski prvak in postali so finalisti državnega tekmovanja Eko kviza. Le-tega se je udeležilo 45 učencev. Projekt je bil razpisan na 120 osnovnih šolah v Sloveniji, ki so bile povabljene k sodelovanju za izvedbo šolskih tekmovanj, 51 mentorjev okoljske vzgoje iz vse Slovenije pa je sodelovalo pri pripravi svojih tekmovalcev za prvi in drugi krog Eko kviza.

Posredno pa je bilo s projektom Eko kviz iz znanja “Raziskovanje okolja Evrope” seznanjenih okrog 2000 staršev sodelujočih otrok.

Razpis za prijavo na Eko kviz za 120 osnovnih šol v Sloveniji so poslali po elektronski pošti, 150 obvestil o izvedbi kviza po klasični pošti in 74 vabil za državno tekmovanje in zaključno prireditev.

Pri projektu so aktivno sodelovali z društvom za okoljevarstveno vzgojo Slovenije – DOVES, Slovenskim ekološkim gibanjem – SEG, največ pa z Nacionalno koordinacijo Eko šole kot način življenja, saj je bila udeležba na Eko kvizu razpisana kot kriterij za pridobitev prestižnega priznanja Eko šole – Eko zastave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja