Domov arrow Novice arrow Slovenski pediatri niso strokovnjaki za prehrano otrok
   
  Slovenski pediatri niso strokovnjaki za prehrano otrok
  Ponedeljek, 09. maj 2011
  Avtor: Damjan Likar

  V javnosti večkrat slišimo mnoge pediatre, ki trdijo, da je vegetarijanska ali veganska hrana neprimerna ali celo nevarna za zdravje otrok. Večkrat so pod pritiskom predvsem starši vegetarijanskih oz. veganskih otrok, ki morajo od pediatrov celo poslušati očitke, da so neodgovorni, če malčku ne nudijo mesa. Iz tega bi lahko sklepali, da so pediatri izjemni strokovnjaki za prehrano, zato smo na vse pediatre v Sloveniji poslali nekaj osnovnih vprašanj glede vegetarijanske prehrane otrok.

  Teaser
  (Foto: Photos.com)

  Vprašali smo jih: V čem je razlika med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami? Kako je z esencialnimi aminokislinami v rastlinskih beljakovinah? V čem je razlika med sojo in ostalimi rastlinskimi živili? Kakšna je zahteva po vnosu beljakovin v % kalorijske vrednosti za otroke? Kakšna je vsebnost beljakovin v % kalorijske vrednosti v materinem mleku? Kateri otroci rastejo in se razvijajo hitreje, dojeni ali otroci na prilagojenem mleku? Ali je več železa v rastlinski hrani ali mesu? Ali je vegetarijanska prehrana lahko primerna za otroke? Kakšna so stališča največjih prehranskih organizacij v svetu glede vegetarijanstva otrok? Ima uživanje mesnih izdelkov kakšen vpliv na zdravje otrok? Če da, kakšen?

  Nihče od pediatrov ni znal odgovoriti na vprašanja

  Ker mnogi slovenski pediatri v okviru svojega delovnika svetujejo staršem, naj otrokom ne nudijo vegetarijanske prehrane, bi pričakovali, da bodo odgovore stresli iz rokava. Toda to se ni zgodilo. Dobili smo le nekaj vljudnih birokratskih dopisov. »Vaše vprašanje smo  posredovali na otroški oddelek in vam odgovarjajo, da  ne spremljajo vegetarijanstva pri otrocih, zato  se vam zahvaljujejo za vprašanja. Najbrž boste imeli več sreče na klinikah,« nam je odgovorila Silva Gutman iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. »Prebral sem vprašanja. So take narave, da so odgovori dostopni v literaturi in svetujem, da iz tega vira pridobite odgovore. Vprašanja niso ravno vsebina dela specialista pediatra v naši ustanovi in zahtevajo dodatne obremenitve specialistov za vsebine, ki so dostopne v literaturi,« je zapisal Jani Dernič, dr. med., direktor Splošne bolnišnice Izola. Nekateri so odgovorili, naj se z vprašanji obrnemo na slovenske nutricioniste ali pa na Razširjen strokovni kolegij za pediatrijo oziroma njegovega predsednika prof. dr. Tadeja Battelino, dr.med. Tudi njemu smo poslali vprašanja, vendar smo zaman čakali na odgovore.  

  Strokovni kolegij za pediatrijo ne priporoča vegetarijanstva pri otrocih

  Irena Komatar iz ZD Ljubljana nam je v odgovoru citirala mnenje Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo o primernosti vegetarijanske prehrane, dne 24. 5. 2006:
  »Mnenje strokovnjakov pediatrične klinike je, da ustanove, kot je vrtec, niso dolžne pripravljati /zagotavljati vegetarijanske prehrane, saj je vegetarijanska prehrana po drugem letu morda lahko ob strogo nadzorovani in dragi sestavi neškodljiva (nobenih znanstvenih dokazov pa ni, da bi bila koristna). V praksi je sestava vegetarijanske prehrane zaradi strokovnih in ekonomskih vzrokov pogosto pomanjkljiva in kot taka zdravju celo škodljiva in je zato splošno ne priporočajo.« Prim. asist. mag. Martin Bigec, dr. med. spec. pediater pa je odgovoril: »Uradna navodila o prehrani otrok je izdala Pediatrična klinika v Ljubljani v septembru 2010. Vsi pediatri v Sloveniji se morajo držati enotne doktrine prehrane otrok. V kolikor boste našli kako drugače misleče, bi tudi mene zanimalo, kaj menijo in kako utemeljujejo svoje odločitve, v nasprotju s strokovnimi navodili.« 

  Pediater iz Žalca svari pred vegetarijansko prehrano pri otrocih

  Edini slovenski pediater, ki se je potrudil in vsaj približno odgovoril na nekatera naša vprašanja, je bil Aco Mladenović, dr. med. spec. pediater iz ZD Žalec. »Ustrezno sestavljena vegetarijanska prehrana je lahko za odraslega primerna, nikakor pa ni primerna za otroka ali dojenčka. Skozi milijone let se je naš organizem v anatomskem in metabolnem smislu prilagodil mešani prehrani in zelo slabo izkorišča železo iz rastlinske prehrane. Železo potrebujemo za vgradnjo v hemoglobin in prenos kisika do celic, kar je nujno za življenje. Železo potrebuje vsaka naša celica, zlasti celice živčevja in mišic. V kolikor železa primanjkuje, kar je prisotno pri vegetarijanski prehrani, se organizem prilagodi in uporabi večino železa tam, kjer je življenjsko nujno, za vgradnjo v hemoglobin, drugod ga bo primanjkovalo. Otrok, ki od rojstva uživa premalo železa, kot odrasel ne bo dosegel tistega fizičnega in intelektualnega razvoja, ki bi bil pričakovan. Ne poznam vrhunskega športnika ali vrhunskega intelektualca, ki je od otroštva na vegetarijanski prehrani. To zlasti velja za ženske, ki potrebujejo skoraj enkrat več železa. Poleg železa so seveda nujne tudi druge sestavine, zlasti esencialne aminokisline in maščobne kisline,« je zapisal žalski pediater.

  Za analizo odgovorov slovenskih pediatrov smo zaprosili mag. Marka Čenčurja, dolgoletnega neodvisnega raziskovalca, ki se zadnjih 15 let aktivno ukvarja s preučevanjem človeške prehrane, še posebej z vlogo mesa oz. vegetarijanstva v sodobni človeški prehrani. Zaradi izdatnega matematičnega znanja ter sistemskega in znanstvenega pristopa je pri svoji analizi prehrane izredno temeljit ter je razkril nešteto napačnih informacij, ki jih danes preko medijev prejema povprečen bralec/bralka. Svoja spoznanja gradi izključno na sodobnih znanstvenih raziskavah, stališčih največjih in najbolj priznanih strokovnih prehranskih organizacij, matematičnih izračunih in prehranskih tabelah. 

  Ugledne pediatrične ustanove in združenja v svetu podpirajo vegetarijanstvo pri otrocih

  To, da niste prejeli odgovorov pediatrov na zastavljena vprašanja, ne preseneča. Podobno kot zdravniki tudi pediatri v Sloveniji o prehrani ne vedo veliko, iz odgovorov lahko celo sklepamo, da je tisto, kar vedo, bolj stvar nestrokovnih osebnih predsodkov, je hudo zastarelo in velikokrat nasprotuje mednarodni stroki in sodobnim znanstvenim spoznanjem.
  Preden na kratko komentiram redke odgovore, ki ste jih vseeno prejeli, bi poudaril, da največje prehranske organizacije v svetu trdijo, da je vegetarijanska prehrana lahko povsem primerna tako za dojenčke kot za odraščajoče otroke in mladino. Temu mnenju se pridružujejo tudi mnoge ugledne pediatrične ustanove v svetu (med največjimi sta Ameriško pediatrično združenje American Academy of Pediatrics in Kanadsko pediatrično združenje Canadian Pediatric Society). Sedaj pa k odgovorom. Zelo zanimivo je videti, kako so se praktično vsi do zadnjega odločili v popolnosti ignorirati vprašanja, ki so bila zelo specifična in za poznavanje prehrane bistvena. Glede na napisano, predvidevam, da nihče od njih niti slučajno ni vedel (pravilnih) odgovorov nanje.  

  Naj se najprej dotaknem citiranega odgovora Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo. Kot prvo je mednarodna stroka jasno povedala, da je vegetarijanska prehrana lahko primerna za vse dobe odraščanja, tudi za otroke in dojenčke pod dvema letoma starosti. Zato je že sam začetek trditve RSKP, ki namiguje, da je le "po drugem letu" možno sestaviti ustrezno vegetarijansko prehrano, v celoti napačen, kar pomeni, da so se v RSKP očitno odločili nasprotovati relevantni mednarodni stroki. Prav tako je napačna njihova trditev, da vegetarijanska prehrana nima nobenih prednosti, saj te prednosti potrjuje vedno več znanstvenih raziskav, tudi pri otrocih. V nadaljevanju sicer priznajo, da je možno sestaviti ustrezno vegetarijansko prehrano, vendar so stavek okrasili z nepotrebnimi in znanstveno povsem neutemeljenimi "okraski", kot je npr. ta, da je taka prehrana "morda" neškodljiva, da mora biti "strogo nadzorovana in draga" ipd. Srhljiva je implikacija take izjave. Iz njihovega stališča lahko implicitno razumemo, da je že vključitev kakršnegakoli mesa v prehrano (recimo poceni hamburgerjev, salam ali drugih mesnih izdelkov) garant, da je taka prehrana zdrava in nepomanjkljiva. Namiguje, da je lahko vsejeda prehrana zdrava tudi, če je cenena. Da mešana prehrana otrok ne potrebuje nobenega strogega nadzora. In kar je še hujše, da mešana prehrana ne more biti škodljiva. To je še toliko bolj srhljivo danes, ko vedno več podatkov kaže na to, kako zelo je hrana mesojede mladine in otrok večinoma napačno sestavljena in se med njimi pojavljajo številne hude bolezni, ki so posledica take prehrane (holesterol, povišan tlak, prevelika teža, rak ...). Vsaka prehrana otrok je lahko napačno sestavljena in kot taka nosi določena tveganja in vsejeda prehrana ni nobena izjema, kot bi človek lahko sklepal iz stališč RSKP. Težko se je znebiti občutka, da so ravno take neodgovorne izjave, kot je gornje stališče RSKP, krive za znaten delež takega stanja.  

  Škodljiva in neodgovorna stališča slovenskih pediatrov do vegetarijanske hrane

  Možnim tveganjem vsejede prehrane sem se bolj na široko posvetil v enem od mojih člankov, tu lahko le omenim, da so tveganja pri vsejedi prehrani bistveno bolj nevarna, kot so tveganja pri vegetarijanski prehrani, kar velja tako za odrasle kot za otroke. Pomembno je tudi dejstvo, da se tipične napake pri vsejedi prehrani (pomanjkanje antioksidantov in vitaminov, vlaknin, premajhen vnos sadja in zelenjave, prevelik vnos oksidantov, nasičenih maščob, beljakovin, nitratov in nitritov, heterocikličnih amninov ipd.) ne pokažejo vedno v otroštvu, ampak kasneje. Povsem enako bi lahko zato zapisali tudi stavek: "V praksi je sestava vsejede prehrane zaradi strokovnih in ekonomskih vzrokov pogosto napačna in kot taka zdravju celo škodljiva." Ker se je RSKP tako kritiko odločil poudariti le pri vegetarijanski prehrani, niso pa poudarili, da so (tudi veliko hujše) napake možne in v praksi celo zelo verjetne tudi pri vsejedi prehrani, je s tem namignil, da za vsejedo prehrano to ne drži. To pa je milo rečeno škodljivo, nestrokovno in neodgovorno. Ker se je veliko pediatrov v vaših odgovorih sklicevalo ravno na RSKP, to pomeni, da takšna stališča zaradi očitne odgovornosti, ki jo nosijo v lokalnem slovenskem prostoru, pomagajo krepiti napačne in populaciji škodljive prehranske navade.  

  Odgovor pediatra bolj sodi na nivo kavarniške debate

  Komentarjev dr. Mladenovića ne bi na dolgo komentiral, dovolj je že to, da je v svojem uvodnem stavku pokazal popolno nepoznavanje in ignoranco do stališč uglednih mednarodnih prehranskih organizacij. Njegov stavek (ustrezno sestavljena vegetarijanska prehrana ni primerna za otroke) je namreč v diametralnem nasprotju s stališčem vseh največjih prehranskih organizacij, ki trdijo, da taka prehrana je primerna za otroke. Če se je RSKP poskusil nekako izmuzniti mimo jasnih in nedvoumnih stališč mednarodne stroke, se jim je dr. Mladenović odločil direktno nasprotovati. Tu jasno vidimo žalostno stanje slovenske "lokalne" stroke in slovenskih pediatrov. Ne le da ne poznajo sodobnih spoznanj s področja prehrane, ne poznajo tudi relevantnih stališč mednarodne stroke in svoja stališča utemeljujejo na zastarelih in napačnih podatkih ter predvsem na svojih lastnih predsodkih o vegetarijanstvu.  

  To je lepo razvidno v nadaljevanju Mladenovićevega razpravljanja, ki sodi bolj v kakšno kavarniško debato kot v strokovno argumentacijo. Namreč, teorija o tem, da se je naš organizem skozi "milijone let prilagodil" izključno na en sam tip prehrane, je sicer lepa in zanimiva, morda celo primerna za debato ob kavici. Vendar je daleč od strokovne, saj znanstvena spoznanja to tezo gladko ovržejo. Ne samo, da pokažejo, da lahko človek v vseh obdobjih brez večjih težav zelo zdravo živi brez kakršnega koli mesa v prehrani. Primerjalne študije nadalje nedvoumno pokažejo, da skupine s prehrano, ki vključuje meso (tudi tisti s "priporočeno, uravnoteženo količino" mesa), po zdravju ne presega skupine, ki mesa v prehrani sploh ne uživa. Če bi za človeka res bila optimalna mešana prehrana, bi popolnoma vse primerjalne študije pokazale, da tisti, ki jedo uravnoteženo mešano prehrano, po zdravju bistveno presegajo tiste, ki mesa sploh ne jedo. Tega pa raziskave niti slučajno ne potrdijo, pokažejo le, da se taki posamezniki lahko le približajo zdravju vegetarijancev. 

  V nadaljevanju dr. Mladenović lepo demonstrira, da se njegovo znanje črpa predvsem iz predsodkov in "ljudskega znanja", ne pa iz raziskav. Preprosto je izenačil vegetarijanstvo s pomanjkanjem železa in nato preko tega predsodka sodil o prehrani. Verjetno ga ne moti, da raziskave take enolične povezave ne pokažejo, še manj pa ga verjetno gane, da prej omenjene strokovne organizacije izrecno poudarjajo, da manjša absorbcija železa iz rastlinske hrane tipično ne vpliva na pomanjkanje železa. Vrhunec pa je prav gotovo njegova izjava, da "ne pozna vrhunskega športnika ali vrhunskega intelektualca, ki je od otroštva na vegetarijanski prehrani", ki lepo zaokroži njegova nestrokovna, na predsodkih osnovana izvajanja. Nedvomno bi bil dr. Mladenović zanimiv sogovornik v kavarniških debatah, vendar je po prikazanem daleč od strokovnjaka, ki bi lahko strokovno in odgovorno kakorkoli sodil o vegetarijanski prehrani otrok. 

  Pediater, ki nasprotuje vsem največjim prehranskim organizacijam na svetu

  Poseben primer pa je dr. Bigec. Trdi, da se morajo pediatri držati stališč Pediatrične klinike. Ni mi sicer poznan zakon ali predpis, kjer je to zapisano, vendar menim, da gre tu le za preprosto odločitev, da bodo posamezniki, kot je dr. Bigec, raje citirali neko lokalno bolj všečno jim stališče kot pa stališče mednarodne prehranske stroke. Naravnost absurdna je trditev dr. Bigca, da bi "rad slišal kakšno drugačno mnenje". S tem arogantno namiguje, da je stališče Pediatrične klinike eno in edino v svetu ter da je seveda absolutno pravilno. Da druga stališča preprosto ne obstajajo, sicer bi on zanje že slišal.
  Ne bi se spuščal v komentiranje stališč Pediatrične klinike, ki so v veliki meri enaka gornjemu stališču RSKP in iz istega razloga škodljiva, pristranska in v določenih pogledih nasprotujoča mednarodni stroki. Zanimivo je to, da dr. Bigec že dolgo nasprotuje vegetarijanstvu otrok in pri tem uporablja popolnoma napačne argumente (kot je recimo ta, da rastlinska prehrana ne vsebuje vseh esencialnih aminokislin). V preteklosti sem dr. Bigca osebno večkrat seznanil z dejstvom, da v svojih izvajanjih nasprotuje mednarodnim strokovnim organizacijam s področja prehrane. Seznanil sem ga tudi z znanstveno dobro utemeljenimi stališči največjih svetovnih prehranskih organizacij (ki pač imajo "drugačno mnenje"), zato je absurdno, da se dr. Bigec tako spreneveda in celo "izziva", da naj mu kdo pokaže drugačno mnenje. Takšno ravnanje nam prikaže način razmišljanja slovenskih pediatrov, ki izkazuje ne samo nepoznavanje prehranske stroke, pač pa tudi v precejšnjo aroganco.

  Predvsem iz zadnjega primera je jasno vidna zaverovanost slovenskih pediatrov samih vase ter popolna ignoranca do relevantnih mednarodnih prehranskih institucij. Konsenz mednarodne prehranske stroke je namreč jasen in ga lepo opiše stališče največje prehranske organizacije v svetu, ADA (American Dietetic Association): pravilno sestavljena vegetarijanska prehrana je primerna tako za odrasle kot za otroke, nosečnice, doječe matere, dojenčke in športnike. Medtem ko so stališča omenjenih organizacij krepko podprta z raziskavami, slovenska stroka svoja stališča običajno utemeljuje na predvidevanjih, predsodkih, "ljudskem znanju" in raznih teoretičnih izvajanjih, kar je razvidno tudi iz gornjih odgovorov. Zato je tudi popolnoma jasno, zakaj nihče od pediatrov ni znal odgovoriti na konkretna vprašanja glede prehrane. Za odgovore nanje je namreč potrebno poznavanje prehrane, česar pa slovenski pediatri očitno nimajo.

   

  Vir: revija Osvoboditev živali, marec 2011

   

  Preberite tudi:

  Večna dilema: Lahko veganska prehrana škodi zdravju otroka?

  Socialni delavci iz angleškega mesta Lewisham so prepričani, da lahko veganski jedilnik škodi zdravju otrok, zato so želeli poskrbeti za otroka, ki je imel rahitis. ...

  Hiperaktivnost pri otrocih posledica umetnih barvil

  V akademskem svetu kroži vedno več dokazov, ki povezujejo hiperaktivnost pri otrocih z uživanjem umetnih barvil, vendar zaenkrat nobena vlada ni pripravljena ukrepati.

  Nasvet dneva: Kalcijev pripravek iz jajčnih lupin

  Dodatki k prehrani so dragi, poleg tega jim proizvajalci primešajo barvila in druge snovi, da izdelek dobi lepo barvo in obliko. Poleg vsebine pa seveda plačate še embalažo, ki ...

  Osnove vegetarijanske prehrane za otroke

  Ne glede na to, kaj vam morda govorijo matere in tašče, je vegetarijanska prehrana lahko popolnoma zdrava za vaše otroke. Vseeno pa je odločilnega pomena to, da prehrano ...

  Dežela miru je celostna terapija za otroke

  Terapevtske ure v Deželi miru kažejo osupljive uspehe Otrok, ki je bil dotlej depresiven, skrušen, sključen, prične nenadoma poskakovati. Nek drug otrok, ki komajda reče ...

  Copyright 2010 Animata d.o.o.ImpresumOglaševanjePogoji uporabe