Domov arrow Prehrana arrow Kaj je gluten?
     
    Kaj je gluten?
    Petek, 27. januar 2012

    Na področju zdrave prehrane se v zadnjem času pojavlja nov trend: brezglutenska živila. Ponavadi kar neupravičeno sklepamo, da je brezglutenska hrana bolj zdrava oziroma celo organska. Torej, kaj gluten sploh je in ali bi se ga morali izogibati?

    Teaser
    (Foto: Photos.com)

    Gre za poseben kompozitni protein, ki ga najdemo v žitih, kot so ječmen, rž in pšenica. Gluten je tista snov, ki daje testu za pico raztegljivost in ječmenovi kaši njeno gostost, lepljivost. Posebno pozornost mu namenjajo peki, saj gluten vsebuje pline, ki nastanejo v testu med fermentacijo in se med pečenjem sprostijo, tako da se, na primer, kruh zopet dvigne. Gluten tako pomaga pečenim živilom, da ohranijo svojo »napihnjeno« podobo, in je pomemben prehranski protein, ki ga človeštvo uživa že tisočletja.

    Do problema z glutenom pa pride, če je posameznik nanj alergičen ali ima celiakijo. Ljudje so lahko na gluten alergični oziroma občutljivi, četudi nimajo celiakije, vendar so neprijetni učinki uživanja glutena pri teh osebah manjši. Celiakija prevladuje med ženskami, belci in tistimi, ki imajo v družini zgodovino celiakije. To je bolezensko stanje, ki je lahko zelo boleče in lahko vodi celo v smrt, če ni pravilno zdravljeno. Za tiste, ki so alergični na gluten oziroma imajo celiakijo, je lahko že neznatna količina glutena izredno nevarna, saj uživanje tega proteina poškoduje tanko črevo, telo pa zato težje absorbira nujno potrebna hranila - to lahko čez čas privede do resnega pomanjkanja posameznih hranil. 

    Ko je novica o glutenu prišla v javno zavest, se vse več potrošnikov odloča za brezglutenske diete, pa tudi peki sami so začeli nuditi brezglutenski kruh, testo za pice, peciva itd. Drugače kar nekaj žit ne vsebuje glutena - kvinoja, milet, amarant, koruza, divji riž in ajda - vendar so žita, ki sestavljajo skoraj vsako živilo, tudi tista, za katera si tega ne bi mislili, ponavadi ravno gluten vsebujoča pšenica, ječmen in rž. Dodatno težavo predstavljajo tudi združeni obrati za procesiranje živil, zaradi katerih, na primer, oves, ki naravno ne vsebuje glutena, postane z njim kontaminiran. Gluten se skriva v omakah in kot pomožno sredstvo celo v vitaminski in drugih prehranskih dopolnilih. 

    Vendar tudi tistim, ki trpijo za celiakijo, ni potrebno živeti brez njihovih najljubših živil. Dandanes je skorajda vsako živilo narejeno tudi tako, da ne vsebuje glutena. Ravno to pa je vzrok, da vse več ljudi, ki jih boli trebuh ali pa čutijo napihnjenost, zmotno misli, da imajo alergijo na gluten. Dejansko ima celiakijo samo vsak 133 človek na svetu.  Vendar če ste ta 133 ravno vi, potem ne kupujte zgolj brezglutenske hrane in brezglutenskih zdravil in upajte, da bo vse v redu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, ki vam bo predpisal različne terapije, ki vam lahko dejansko izboljšajo življenje in pomagajo pri glutenski alergiji. 

     

    Preberite tudi:

    Kamut: Starodavno žito ponovno na naših krožnikih

    Kamut je starodavna vrsta pšenice, najtesneje povezana z današnjo durum pšenico, iz katere pečemo kruh. Kamut naj bi izviral iz Egipta. Kamut v starodavnem egiptovskem ...

    Kvinoja: Izjemnost se skriva v njenem jedru

    Eno izmed najbolj razvpitih superživil v zadnjem času je, zanimivo, seme kvinoje. Nekateri menijo, da izvira iz Orienta, spet drugi bi si mislili, da je žito... Vendar to s hranilnimi ...

    Nokia: Z močjo mišic do brezplačne energije

    Tisti kolesarji, ki se po mobilnem telefonu pogovarjajo tudi med vožnjo (čeprav to ni najbolj pametno početje), bodo kmalu lahko začeli polniti telefone medtem ko potiskajo pedala. ...

    Superhrana: Semena chia imajo izjemno viskoko hranilno vrednost

    Semena chia sodijo v skupino tistih živil, ki jih pozna malo ljudi. Njihovo ime izvira iz azteške besede za oljnato ali mastno (chian), vendar so ta semena ena izmed najbolj ...

    Bi letos kaj prihranili pri ogrevanju? Nič lažjega.

    Smo v času, ko se nezadržno približuje nova kurilna sezona. To je obdobje, ki praviloma nastopi v zadnjih dneh septembra, ko se nočne temperature nekaj dni zapored spustijo pod ...

    Berlin
    Copyright 2010 Animata d.o.o.ImpresumOglaševanjePogoji uporabe