Domov arrow Telo / Duša arrow Škodljive sestavine v kozmetiki že po šestih minutah v krvnem obtoku!
     
    Škodljive sestavine v kozmetiki že po šestih minutah v krvnem obtoku!
    Sreda, 14. april 2010

    60 odst. tistega, kar uporabite na svoji koži, preide že po 6 minutah v krvni obtok. Zato je še posebej pomembno, da smo pozorni na sestavine v kozmetičnih preparatih. V vsakem primeru pa je najbolje, da se poslužujemo naravne kozmetike, ki je na trgu ne manjka. Najbolj problematične so sledeče sestavine (angl. ingredients):

    Teaser
    (Foto: Photos.com)

    Naftni derivati

    Mnogi so kancerogeni. Me te se uvršča petrolatum ter naftni derivati, kot so vazelin, petrolej, parafin in mineralno olje. Uporabljajo se v raznih kremah, voskih za depilacijo, dekorativni kozmetiki, zaščitnih kremah, predvsem proti soncu in kremah za nego otrok.

    Propylene glycol

    Gre za eno najpogosteje uporabljenih sestavin v konvencionalni kozmetiki ,saj nase veže velike količine vode ter ima sposobnost odličnega vpijanja v kožo, celo boljšega, kot glicerin. Poleg tega ni tako drag. Propylene glycol tudi odlično vlaži kožo. Uporablja se v konvencionalni kozmetiki, deodorantih, antipespirantih, najdemo ga v proizvodih za nego las, losijonih za otroke, ustnih vodicah in proizvodih za samoporjavitev. Naravna alternativa je zeliščni glicerin, ki ščiti kožo pred izgubo vlažnosti.  

    Parebeni

    Parabeni so velika skupina konzervansov. Čeprav veljajo za varne, jih vseeno nekatere raziskave povezujejo z nastankom raka na dojki. Dokazano je, da ima butylparaben deluje estrogeno. Na deklaracij so omenjeni kot methylparaben, propylparaben,... Parabene najdemo v šamponih, regeneratorjih, losijonih in deodorantih.  

    Formaldehid

    Znan je kot ena najbolj nevarnih kemikalij. Formaldehid je kancerogen, najdemo pa ga predvsem v lakih za nohte ter drugih sintetičnih proizvodih za nego las, kože in telesa, kot antibakterijsko sestavino in konzervans. Formaldehid se na deklaracijah nikoli ne navaja kot formaldehid, temveč pod imeni formalin, lysoform i formalith. Skratka, zmeraj se pojavlja beseda form. Naravna alternativa, ki deluje kot konzervans, so certificirana ekološka eterična olja. 

    Phenoxyethanol

    Aromatiziran eterični alkohol se uporablja predvsem zaradi vonja in kot konzervans. Čeprav velja kot varna sestavina kozmetike, so nekatere raziskave pokazale, da zmanjšuje plodnost in zvišuje tveganje za prezgoden porod.  

    Octyl methoxycinnamate

    Octyl methoxycinnamate je kemični zaščitno faktor. Za potrebe kozmetične industrije naj bi bil varen, pa vendar ga nekatere raziskave povezujejo s tveganjem za nastanek kožnega raka. Je tudi dražilen za kožo in oči. V glavnem ga najdemo v losijonih za samoporjavitev in solarijih, v dekorativni kozmetiki in nekaterih kremah. Dokazano je, da se koncentrira v materinem mleku in deluje kot estrogen. Naravna alternativa so mineralni pigmenti, kot je titanov dioksid, ki se ne vpija v kožo in odbija sončne žarke s površine kože.

    Natrij lauryl sulfate

    Natrij lauryl sulfate draži kožo in oči ter povzroča pojav suhe kože. Njegove slabe lastnosti lahko sprožijo spremembe DNK. Najdemo ga v šamponih, penastih kopelih, losijonih, kremah in zobnih pastah. 

     

    Preberite tudi:

    acai
    superfruit blend
    Copyright 2010 Animata d.o.o.ImpresumOglaševanjePogoji uporabe