Domov arrow Zdravje arrow Kurkuma – rumena smrt za viruse!
     
    Kurkuma – rumena smrt za viruse!
    Četrtek, 07. oktober 2010

    Ne skrbite, če na deklaracijah zagledate oznako E100. Gre za naravno rumeno barvilo, ki je za vaše zdravje koristno!

    Čeprav mnogim beseda kurkuma še vedno zveni neznano ali eksotično, postanejo stvari veliko jasnejše, če jo povežemo z besedo curry. Curry je mešanica 20 različnih začimb in kurkuma je ena njegovih najpomembnejših sestavin, saj mu med drugim daje tudi prepoznavno rumeno barvo. 



    Teaser
    (Foto: Fotolia)

    Prav rumeni pigment je najbolj iskani del kurkume, korenaste rastline, ki najbolje uspeva v Južni Aziji. Začimbni prah kurkume ima pomembno vlogo v indijski kuhinji zaradi njegovih ugodnih vplivov na zdravje pa ga vse bolj cenimo v kuhinjah zahodnega sveta.

    V zadnjem času so na kurkumo zaradi njenih številnih zdravilnih lastnosti postali pozorni tudi znanstveniki. Kurkuma namreč vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov, predvsem vitamine B6, B3, folno kislino ter kalij, železo in mangan. Ob tem predstavlja bogat vir vlaknin, kar pa je še posebej zanimivo: vsebuje tudi esencialne omega-3 maščobne kisline. 

    Absolutno največji adut kurkume je kurkumin, rastlinski pigment, ki ji daje tipično barvo. Prav zaradi njega je popis terapevtskih lastnosti kurkume še daljši: pokazalo se je namreč, da kurkumin vsebuje močne protivnetna in antioksidantna sredstva. Ob tem je dober tudi za diabetike, saj regulira nivo inzulina v krvi, ugoden pa je tudi njegov vpliv na kardiovaskularni sistem, saj znižuje nivo "slabega", sočasno pa povečuje nivo "dobrega" holesterola

    Kurkumi pripisujejo tudi antivirusno, antimikotično (preprečuje razvoj plesni) antibakterijsko delovanje in antikarcenogeno delovanje. Ugoden je tudi njen vpliv na delovanje jeter, saj povečuje njihovo sposobnost detoksifikacije. 

    Kurkumo lahko v kuhinji uporabljamo kot začimbo, ki jo dodajamo raznim omakam in marinadam. Še posebej bo teknila pri jedeh iz perutninskega mesa, odlična pa je tudi v kombinaciji z jogurtom, lečo, morskimi sadeži in v solatnih prelivih. 

    5 načinov za uživanje kurkume: 

    • dodajte jo prelivu za solato - preliv bo dobil lepo zlato barvo, povečala pa se bo tudi njegova prehrambena vrednost

    • pomešajte rjav riž z rozinami in indijskimi oreščki, ter vse skupaj začinite s kurkumo ali curryjem - presenečeni boste nad bogastvom okusov

    • kurkuma in curry odlično dopolnjujeta okus cvetače in leče



     

    Preberite tudi:

    TV kampanja: Mrtvec s hamburgerjem v roki (video)

    Ameriški 'Doktor TV' in sorodni komercialni programi so vključili v svoje programe spot, ob katerem vas bo minil tek. Predebeli možak srednjih let leži mrtev na premični mrtvaški ...

    Zdravje na prvem mestu: Bill Clinton postal vegan!

    Znano je, da je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton hud srčno-žilni bolnik. Med drugim so mu že pred nekaj leti naredili kar nekaj žilnih obvodov (by pass), podvržen pa ...

    4 indijske začimbe za zdravo kožo

    Vsi poznamo močno aromatične in včasih kar ostre indijske začimbe, ki lahko popestrijo prav vsako jed. Vendar dišeče vonjave in dober okus niso vse, kar te začimbe ponujajo. ...

    Sedem živil, ki bodo naravno očistila vaša jetra

    Primarna pot, po kateri vaše telo izloča strupe, poteka skozi jetra, ki razstrupljajo in čistijo telo tako, da neprestano filtrirajo kri in iz nje izločajo strupe, ki v telo ...

    Najboljše prehranske izbire za preprečevanje ter boj z rakom

    Prava izbira živil lahko močno izboljša rezultat v bitki proti raku. K sreči narava ponuja ogromno izbiro prehrane, ki lahko izjemno pomaga ter prispeva h krepitvi in razcvetu ...

    Copyright 2010 Animata d.o.o.ImpresumOglaševanjePogoji uporabe