Tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano

Na območju Mestne občina Ljubljana bo med 22. marcem in 22. aprilom 2011 potekala tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano, ki prinaša nekaj novosti, med katerimi izpostavljamo ločeno zbiranje odpadkov, zbranih v čistilnih akcijah.

V akciji, ki se začne na svetovni dan voda, konča pa na svetovni dan Zemlje, sodelujejo Oddelki Mestne uprave MOL, Četrtne skupnosti MOL, Javna podjetja, povezana v Javni Holding Ljubljana ter Javni zavodi Mestne občine Ljubljana.

V Javnem podjetju Snaga pred začetkom akcije poudarjajo, da ločevanje odpadkov postaja stalnica v vsakdanjem življenju, zato so se že lani odločili, da bodo pomen ločevanja odpadkov poudarjali tudi v čistilnih akcijah . Udeležencem akcij so že lani delili rumene vreče za zbiranje embalaže in z ločenim zbiranjem odpadkov bodo nadaljevali tudi letos. Prostovoljci tako ne bodo le očistili okolice, temveč bodo z ločevanjem odpadkov pripomogli k večjemu recikliranju in zmanjševanju porabljenega prostora na odlagališču Barje.
Prostovoljci, ki bodo čistilne akcije najavili, bodo na Snagi dobili dve vreči - črno in rumeno - poleg tega pa še rokavice in navodilo za zbiranje in ločevanje odpadkov. Ob tem se bodo s predstavniki Snage dogovorili o zbirnih mestih za odpadke, od koder jih bodo odpeljali.
Kosovne odpadke bodo razvrstili v svoji sortirnici, ločeno zbrano embalažo bodo zbirali v zbirnem centru, medtem ko bodo odpadki iz črnih vreč končali na odlagališču.
Na Snagi ob tem opozarjajo, da spomladanske čistilne akcije niso namenjene zbiranju in odvažanju nevarnih in gradbenih odpadkov. 

Zaposleni v Službi za lokalno samoupravo MOL bodo na sedežih Četrtnih skupnosti Mestne občine Ljubljana poskrbeli za razdeljevanje vrečk in rokavic posameznikom in organiziranim skupinam, ki pripravljajo čistilne akcije. 

Javni zavod Turizem Ljubljana bo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano koordiniral čistilne akcije, ki jih bodo organizirala turistična društva na območju Mestne občine Ljubljana. 16. aprila 2011 pa pripravljajo čiščenje Ljubljanice in bregov. Prireditev bo tradicionalno popestril Povodni mož, ki bo iskal svojo Urško, meščani in meščanke pa si bodo na Čevljarskem mostu lahko izbrali spomladanske lončnice.  

Vabljeni k udeležbi! Čistilne akcije so prijetna in zdrava oblika druženja, poleg tega dvigujejo zavest o ravnanju odpadkov in pozitiven odnos do okolja.