Gluten je lahko razlog zaprtost, čeprav človek nima celikalije

Včasih je za zaprtost krivo le to, da spijem premalo tekočine. Žal pa ni vedno to glavni razlog. Sama sem imela redko težave s tem, da bi mi zaprtost povzročala težave. Potem sem imela pa izjemno stresno obdobje in sem sem in velikokrat pozabila spiti zadostno količino tekočine. Ko sem začela boljše skrbeti za to, da spijem zadosti tekočine, se je zaprtost malce popravila, ampak ne pa dovolj. 

Sčasoma se ugotovila, kaj je bil glavni krivec za zaprtost in to je bil gluten. Izkazalo se je sicer, da nimam celikalije, ampak vseeno pa ne smem jesti veliko glutena. Če pojem kakšno malenkost enkrat na teden še gre, kaj vel pa ne. Ko sem to ugotovila, se je zaprtost zelo redko še pojavila. Raze takrat, ko sem res pretiravala z glutenom ali pa sem spila premalo tekočine. Ampak to je bilo skoraj nikoli. Za vsak primer sem vedno imela doma eno celo plastenko Donata, ker je bilo to edino, kar mi je v zelo hitrem času pomagalo. Karkoli drugega mi nikakor ni pomagalo. Na ta način se je zaprtost vedno uredila v roku enega dneva in potem sem lahko ponovno normalno živela. 

Gluten je lahko razlog zaprtost, čeprav človek nima celikalije

Najhujše je, če se pojavi zaprtost in napihnjenost. Takrat je edina rešitev Donat, zeliščni čaji in veliko gibanja. Najbolje je da grem na kolo ali pa daljši sprehod. Najslabše je pa, če ležim. Takrat se mi nikakor nič ne izboljša, pa lahko spijem karkoli, kar pomaga proti temu. Bilo bi pa izjemno dobro, če bi se naučil, da se nikoli več ne uštejem pri hrani ali tekočini in teh težav ne bi imela. Najslabši del pri tem je vsekakor to, da me vmes še glava boli toliko, da komaj karkoli naredim. In skoraj veno se mi zaprtost pojavi takrat, ko je najmanj treba in imam goro obveznosti, ki jih ne morem prestaviti.