Obarvana velikonočna jajčka

Velika noč je tu. Za kristjane najpomembnejši praznik, ko naj bi Kristus vstal od mrtvih. Zame pa enak vsakemu drugemu prazniku, pač ne verjamem v nobenega boga, razen sam vase. So mi pa všeč takšni prazniki, saj se na takšne dneve zbere celotna družina. Srečaš ljudi, ki jih navadno vidiš le enkrat, mogoče dvakrat ne leto. Priprave so se začele že v začetku tedna. Velika noč je specifičen praznik. Na polno obloženih mizah bo šunka, pobarvana trdo kuhana jajčka, nariban hren. Manjkati ne sme tudi odlična domača potica. Letos bova pripravila kuhano šunko v testu. Da bo malo drugače. Šunka in ostale dobrote so že v hladilniku. Do bližnjega kmeta je skočim samo še po domača jajčka. Tudi letos bova jajčka izvirno obarvala kar sama. Vsako leto pripraviva unikatna in drugačna, nikoli enaka. Te velikonočne dobrote potem verniki odnesejo v cerkev k žegnu. Za naju to opravijo straši. Lepo skrbno pripraviva pleteno košarico, vanjo položiva kos šunke, dve ali tri pobarvani jajčki ter hren in potico. Vse skupaj pokrito z lepo kuhinjsko serveto. Nedelja je čas za velikonočni zajtrk. Letošnji bo eno uro prej kot po navadi. Ta vikend namreč še premaknemo ure za eno uro naprej, na poletni čas. Ena ura manj spanja.

Ufa. Že tako bo naporen vikend zaradi vse te hrane po tem pa še manj spanja. Res naporni prazniki. Družina za mizo. Na belem prtu krožniki in pladnji polni dobrot. Kuhana šunka v testu lepo diši in kar vabi, da jo pojemo. Hren nariban in oster. Letos smo ga tudi pripravili z jabolki. Super kombinacija. Letošnja novost pa je bila ikebana izbranega sadja na sredini mize, ananas in grozdje. Zanimiva in okusna priloga. Ob prijetnem vzdušju in klepetanju z lahkoto pospravimo vse kar je na mizi. Celotedenske priprave uničimo v uri in pol. Po obilnem zajtrku in polnih trebuščkih pa še obvezen sprehod po obrobju mesta. Da porabimo teh nekaj preveč pridobljenih kalorij. 

Obarvana velikonočna jajčka