Artroza kolena povzroča bolečine, otekline in togost

Artroza kolena je zdravstveno stanje, pri katerem gre za obrabo naravnega oblazinjenja med sklepi oziroma za obrabo hrustanca. Kadar se to pripeti, kosti drgnejo ena ob drugo, in z bistveno manj absorpcijskimi učinki hrustanca. Samo drgnjenje pa lahko povzroča precej velike bolečine, prav tako otekline, togost, obenem se zmanjšuje sposobnost samega premikanja.

Tveganje za omenjeno stanje se predvsem poveča po 45. letu starosti. Po drugi strani pa artroza kolena lahko doleti tudi mladega človeka. Za tovrstnim stanjem trpi nekaj manj kot 10 % celotne populacije. Najpogosteje pa je v takšnem primeru prizadet kolenski sklep. Bolj pogosta je artroza kolena pri ženskah kot pri moških.

Artroza kolena povzroča bolečine, otekline in togost

Najbolj pogost vzrok za artrozo kolena

Starost je zagotovo eden od najbolj pogostih vzrokov, ki lahko povzroča artrozo oziroma artritis kolena. V resnici lahko skorajda vsak od nas eventualno trpi ravno zaradi omenjenega stanja. Seveda tudi v mladosti lahko določeni faktorji vplivajo na tovrstno stanje.

Eden od precej pogostih vzrokov, da nastane artroza kolena, je tudi prekomerna telesna teža. Dejstvo je, da teža lahko precej poveča sam pritisk na sklepe, zlasti pa na kolena. Vsak dodatni kilogram v resnici za vaša kolena pomeni tudi do 4 dodatne kilograme.

Vpliv dednosti in spola na artrozo

Dednost vključuje tudi genetske mutacije. Zaradi slednjih je precej večja možnost za nastanek pojava, kot je artroza kolena. Vzrok so seveda lahko tudi podedovane nepravilne oblike kosti kolenskega sklepa.

Kar se tiče samega spola in starosti, pa je pri ženskah, ki so starejše od 55 let, bistveno večja možnost za nastanek omenjene bolezni oziroma stanja. Ne nazadnje naj omenimo, da so za artritis lahko krive tudi ponavljajoče se poškodbe. Takšna vrsta poškodb je predvsem odvisna od vrste poklica, ki ga določena oseba opravlja. Če opravljate delo, pri katerem se koleno obremenjuje bolj kot sicer, s tem vsekakor povečujete možnost za nastanek artroze kolena.