Salonitka je odlična in cenovno dostopna strešna kritina

Zelo uporaben način, s katerim lahko pokrijemo strehe, je salonitka. Gre za vrsto strešne kritine, ki se zelo pogosto uporablja, zaradi svojih zelo odpornih in pa trdnih značilnosti. Salonitka pa se je včasih uporabljala nekoliko več, saj je danes ne uporabljajo več toliko, zaradi vlaken, ki jih spušča in so lahko nevarna. Če pa je delo z salonitko previdno in pazimo, pa ne bo problemov.

Salonitka je odlična in cenovno dostopna strešna kritina

Gre torej za zelo odporen material, ki je zaradi tega primeren za strešne kritine. Tako je salonitka zelo odporna na vremenske razmere, ki vključujejo tudi ekstremne primere toč in podobno. Prav tako imajo zaradi tega zelo dolgo življenjsko dobo, poleg tega pa imajo tudi nizko vpojnost vlage, kar je ključno za dobro in kvalitetno strešno kritino.

Salonitko pa lahko prepoznamo po svoji značilni valoviti obliki in se najdejo v obliki večjih plošč.

Pomembno pa je, da je delo z salonitko zelo previdno. To pa zato, ker je material, iz katerega je salonitka, narejen iz zelo majhnih vlaken oziroma mikrovlaken. Ta mikrovlakna pa vsebujejo vse od cementa, peska in mnogih drugih. Ta sestava pa daje salonitki to svojo značilno trdnost. Problem pa nastane, ko se salonitka okruši, saj se nato v ozračje spustijo ta mikrovlakna. To pa ne sme priti v naša pluča, saj se lahko ta vlakna nato nabirajo, kar pa lahko povzroči draženje ali pa še kaj hujšega. V kolikor pa pri delu z salonitko pazimo in nosimo zaščitno masko, ne bi smelo biti problema.

Ta gradbeni material pa bomo največkrat opazili na raznih garažnih strehah ali pa vrtnih hišicah. Ker je ta material relativno cenovno dostopen, ga naredi zelo dobrega za takšna okolja, saj za takšne postavitve ne želimo zapraviti preveč denarja za strešno kritino, saj se to ne bi splačalo. Tako pa imamo na voljo ta super material, ki se mu reče salonitka.